Ciudad flujocomplejidad Y desorden. La superación de la homogeneidad y la jerarquía urbana y política

  1. García Sánchez, Rafael 1
  2. Segado Vázquez, Francisco 1
  1. 1 Escuela de Arquitectura- UPCT.
Journal:
Arte y políticas de identidad

ISSN: 1889-979X

Year of publication: 2015

Issue: 12

Pages: 111-126

Type: Article

DOI: 10.6018/236091 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openDIGITUM editor

More publications in: Arte y políticas de identidad

Sustainable development goals

Abstract

The city explains. On it we project our convictions or lack of them, longings, worldviews, judgments and prejudices. And however, the cities become that cultural precondition of which does not seem possible to rid ending with condition our convictions or the lack of them, our longings, etc. They certainly are an inescapable and “invisible” cultural substrate. Our contemporary world has generated a type of city that transcending the material has given rise to without bodies and complex relationships. The street has died, we heard from various fronts. The public space has exceeded the old physical geometry that no longer serves to register changes and flows that characterize our era. The limits were left behind. Your mapping cannot be conventionally. Facing the complexity, political and administrative actions hierarchical and simple, own strong stroke lose force. We not propose abandoning politics and the city, but the way of doing politics and city. Suggested management of complexity and clutter that coordinates complex, not from the hierarchy but from a “super-vision” policontextual and polycentric.

Bibliographic References

  • Arendt, H. (1993). La condición humana. Barcelona: Paidós.
  • Augé, M. (2000). Los no lugares. Espacios del anonimato. Barcelona: Gedisa
  • Baricco, A. (2009). Los bárbaros. Ensayos sobre la mutación. Barcelona: Anagrama.
  • Baudrillard, J. (2002). La ilusión vital. Madrid: Siglo XXI de España editores.
  • Bauman, Z. (2002). Modernidad Líquida. Buenos Aires: Fondo de cultura Económica de Argentina.
  • Beck, U. (2002). La sociedad del riesgo global. Madrid: Siglo XXI.
  • Calvino, I. (2007). Las ciudades invisibles. Madrid: Siruela.
  • Choza, J. (2008). Medicina, Geografía y Geometría. Los espacios de la salud y la enfermedad. Thémata. Revista de Filosofía (40), 156-157.
  • Choza, J. (2002). Antropología Filosófica. Las representaciones del sí mismo. Madrid: Biblioteca Nueva. Chueca
  • Goitia, F. (1998). Breve historia del urbanismo. Madrid: Alianza.
  • Foerster, H. (1984). Principles of Self-Organitation In a Socio Managerial Context. En Ulrich, H y Probst, G (Eds.), SelfOrganization and Management of Social Systems (pp 2-24). Berlín: Springer.
  • Foerster, J. (1971). Planung unter dem dynamischen EinfluB komplexer sozialer Systeme. En Volker, R. y Gunter, S. (Eds.), Politische Planung in Theorie und Praxis. München: Piper.
  • Gadamer, H.G.(1990). Warheit und Methode. Grundzúge einer philosophischen Hermeneutik. Tubingen: Mohr.
  • García Sánchez, R. (2013) Meditación sobre la ciudad actual. Murcia: Edit.um.
  • García Sánchez, R. (2013) Muerte y deconstrucción de Vitruvio. P+C Proyecto y Ciudad. Revista de temas de arquitectura (4), 5-20.
  • Gomá, J. (2007). Aquiles en el gineceo. Valencia: Pre-textos.
  • Gordon Childe, V. (1954). Los orígenes de la civilización. México: Fondo de Cultura Económica.
  • Guiddens, A. (2002). Un mundo desbocado. Madrid: Taurus.
  • Heidegger, M. (2001). Conferencias y artículos. Barcelona: Ediciones del Serbal.
  • Innerarity, D. (2008) Un mundo sin alrededores. Revista CIDOB d´Afers Internacionals (82-83), 51-55.
  • Innerarity, D. & C. (1999). La transformación de la política para gobernar una sociedad compleja. Revista de Estudios políticos (Nueva época) (106), 231-255.
  • Innerarity, D. (2006). Pensar el orden y el desorden: Una poética de la excepción. Convivium, revista de filosofía (19), 165-178.
  • Solà-Morales, I. (2002). Territorios. Barcelona: Gustavo Gili. Virilio, P. (1991). La ciudad sobrexpuesta.
  • Virilio, P. The lost Dimensión, New York: Ed. Semiotexte.